Úspěch Vašeho podnikání nemusí být

LOTERIE nebo NÁHODA.

Vím jak Vám pomoct.

Profiprodej

zpět na přehled…

Jak udělat perfektní prezentaci?

Jak udělat perfektní prezentaci?

Jak udělat perfektní prezentaci
...aby přinesla požadovaný výsledek a lidi o ní s nadšením povídali dalším?

Touto otázkou se dnes zabývá mnoho článků, knih a učebnic. Člověk, který dělá prezentace denně, ví nejlíp o čem tato otázka je a jaký je to „kumšt“. Já se přednášením a prezentováním živím už více než 13 let. Čím déle a častěji to dělám tím více mě to baví, a stále zjišťuji nové podrobnosti o tomto umění. Ano, čtete správně umění. Jelikož vytvořit kvalitní prezentaci, která doslova „přibije“ pozornost lidí, přinese požadovaný výsledek a posluchači o ní říkají dalším lidem s nadšením, je skutečné umění, a nejeden dnešní přednášející by se mnou souhlasil. Je to kus poctivé práce, a pokud se dobře připraví a odprezentuje, je to „pastva“ pro přednášejícího i účastníky.

Přednášení a prezentování. Záměrně jsem použil tyto dvě slova, jelikož znějí podobně a někdo by mohl tvrdit, že vyjadřují to samé. Ale při nahlídnutí do kvalitního slovníku spisovné češtiny, zjistíte že je mezi nimi dost velký rozdíl. Pokud chcete kvalitně prezentovat, musíte být velmi dobrý přednášející. Cítíte, mezi těmi slovy, ten rozdíl? Prezentovat, znamená doslova „ukazovat, předvádět“, kdežto přednášet, znamená schopnost „stát před lidmi a mluvit k nim“. Pro některé lidi jenom představa toho jak stojí před 20-ti či 150-ti lidmi a mluví k nim vyvolává „bolení břicha“.   

Jedna z nejdůležitějších věcí, která pro laika vypadá velmi jednoduše, ale pro zkušeného přednášejícího je občas noční můrou, je obyčejná schopnost stát před publikem a dívat se na něj bez uhýbání, nervozity či jakýchkoliv nechtěných pocitů. Zkrátka před nimi jednoduše stát klidně a s jistotou. Možná si někdo vzpomene na situaci ve škole, když musel před celou třídou stát a zpívat nebo jít před tabuli s vědomím toho, že to bude „trapas“, jelikož se nic nenaučil, a přesto se pokusit převyprávět požadovanou látku. Vzpomínáte si? Toto jsou přesně situace z minulosti, které dnes někomu brání postavit se před skupinu lidí a něco jim srozumitelně povídat. Bez ostychu a koktání hovořit tak, aby posluchači rozuměli a uvažovali nad prezentovaným tématem, aby panovala přátelská atmosféra a toto všechno ještě s kontrolou publika přednášejícím. Je toho mnoho? Ano, JE!

Dobrý přednášející se neprojevuje tím, jak dokáže „zabavit“ publikum, ale tím, jak dokáže změnit život lidí po prezentaci.

Velmi důležitou věcí, kterou já potřebuji vědět velmi přesně, je účel prezentace kterou mám dělat. Potřebuji přesně vědět, kam to celé má směřovat, na co se mám zaměřit a co tím celým mám způsobit. Bez těchto informací si už neumím představit, jak bych udělal kvalitní prezentaci. Jak mám vytvořit kvalitní prezentaci, když mi nikdo nepoví co má být její výsledek? Zkuste si sednout do auta, nastartovat a jet…..Je naprosto logické, že než toto všechno uděláte, potřebujete přece vědět KAM pojedete! Mnoho přednášejících dělá hrubou chybu v tom, že si předem nedefinují účel jejich prezentace a potom se diví, že je stojí mnoho úsilí udržet kontrolu nad pozorností publika a aby se vůbec posluchači v přednášce neztratili. Co myslíte, bude prezentace, která má účel seznámit akcionáře firmy s hospodářskými výsledky, postavená a vytvořená úplně stejně, jako prezentace nového kuchyňského robota před potenciálním kupujícím s účelem prodat šest kusů? Asi ne, že? V té první budeme ukazovat hodně čísel, grafů, analýz či trendů a v té druhé co všechno daný robot dokáže, co přinese, ušetří, zjednoduší a na závěr se pokusíme nějaké kusy hned prodat. Vidíte ten rozdíl?

Znáte ten pocit, když přednášíte a díváte se do publika, ve kterém  polovina lidí spí, nebo s „nadšením vyplňuje křížovku“ či hraje se sousedem piškvorky? Ostatní se tváří, že vás vnímají, ale přitom už dávno přemýšlejí, co si dají o přestávce za občerstvení a Vy cítíte, že jediný, kdo to celé vnímá jste Vy? Toto se dá odstranit dobrým tréninkem pod vedením zkušeného přednášejícího, který ví, že každá prezentace se má dělat pro posluchače, což znamená že musíte stát před nimi, mluvit k nim a dívat se na ně. Někdo dělá prezentaci pro promítací plátno, roh místnosti nebo lidi na ulici, které vidí přes okno. Je to z toho důvodu, že pokud hovoří k publiku, dívá se při tom úplně jinam, než do publika. Kolik času by jste vydrželi Vy poslouchat a věnovat pozornost někomu, kdo se na Vás za celou dobu ani nepodívá? Další věcí je přednášet tak, aby lidé cítili, že Vás to baví, že z toho máte radost, a že o tom něco víte. Nemusíte být špičkový odborník, ale základní informace o tom co budete prezentovat si určitě zjistěte.

Další důležitý krok je příprava. První věc, kterou Vám doporučuji je, dobře si stanovit účel Vaší prezentace, co tím chcete způsobit, kam to má celé směřovat, a podle toho se dobře připravte. Sestavte si prezentaci podle osnovy, napište si ji, naučte se jí na zpamět a určitě si jí několikrát před tím vyzkoušejte. Je hazard „vylézt“ před publikum a nevědět, nebo zapomenout, o čem chcete hovořit. Pokud má prezentace nějaký časový harmonogram, přizpůsobte dobu Vaší prezentace , aby se Vám nestalo, že Vás v polovině někdo stopne. Když předstoupíte před lidi, pokud je to možné, dívejte se jim do tváře. Srozumitelně pozdravte celé publikum, představte se a stručně povězte CO a PROČ jdete prezentovat. Pokuste se otázkami získat pozornost publika dříve, než předneste hlavní téma. Například: „Už se Vám někdy stalo, ze jste měli kopec špinavého nádobí  v dřezu při používání Vašeho kuchyňského robota? Přemýšlíte nad tím, jak ušetřit peníze za koupi kuchyňských spotřebičů? Potřebujete na každou věc jiný spotřebič a chtěli by jste mít  jeden univerzální?“ Tímto upoutáte pozornost a lidé začnou přemýšlet. A přesně to potřebujete. Potřebujete je zapojit do prezentace a ne je unudit našim zdlouhavým vychvalováním či ukazováním a předváděním se! Když cítíte, že jsou zvědaví, spustíte Vaší hlavní část a „naplno“ jim ukážete, co jste si po ně připravili. Dbejte na jednoduchost, srozumitelnost a neustálý oční kontakt s publikem. Klidně tam vsuňte nějaké „špeky“ které ještě více vzbudí zvědavost posluchačů. Ale buďte při tom přiměření. Například:“Víte která známá osobnost už vlastní tento výrobek?“ Nikdy jim nelžete! Pamatujte, nejdůležitější je publikum, ne Vy. Nemá smysl se zbytečně „předvádět“. Když přednesete hlavní část, zjistěte si jak posluchači pochopili to, co jste prezentovali. Nechejte je,  pokud to jde, ať si to vyzkoušejí, uchopí do ruky, vyvolejte diskuzi, aby jste zjistili, co všechno si zapamatovali, jak velmi o dané věci přemýšleli a pochopili jí. Toto je VELMI DŮLEŽITÉ. Pomůže Vám to  naplnit Váš záměr, se kterým jste tu prezentaci chtěli udělat. Na závěr to celé stručně shrňte, vypíchněte hlavní body a ukažte posluchačům, co se bude dít dál. Nezapomeňte se slušně rozloučit a poděkovat za pozornost. Dbejte vždy na dobré mravy. Měli jste záměr taky něco prodat? Klidně se o to ještě před rozloučením pokuste. Dejte jim otázku: „Je tu někdo, kdo uvažuje o tom, že by si daný výrobek koupil, vyzkoušel a podobně?“ Pokud ano, ať se o něj zatím postarají Vaše asistentky, než se rozloučíte s ostatními. Na závěr velmi důležitá část celé prezentace. Psaní analýzi!!! Řeknu Vám, při tom Vás napadne tolik věcí. Vždy se nejdřív podívejte, co jste udělali dobře a AŽ POTOM, co se nezdařilo. Věci které byli dobře opakujte, a to co se nezdařilo, zase natrénujte. Takto budou vaše prezentace stále lepší a lepší.

Nemusím Vám snad připomínat, že bez poctivého, kvalitního a častého tréninku se z Vás jen těžko stane profesionál. Každý, kdo chce něčeho dosáhnout, tomu musí věnovat patřičnou pozornost a energii. Rád Vás uvidím u nás na tréninku a dám Vám mnoho dalších skvělých typů a triků, jak vytvořit opravdu výbornou práci přednášejícího a ještě k tomu tak, že to bude bavit Vás i posluchače. Chtěli by jste kupříkladu vědět, jak pracovat s publikem? Jak reagovat na jejich otázky, aby jste se nezamotali, případně jak to zvládnout, když tam mate nějakého „šťourala“, který se rozhodl Vám to celé zničit? Přijďte, rád Vám dám odpovědi a trénink.

Přeji Vám hodně úspěchů a radosti z Vašich prezentací.

Martin Gajdoš, PROFIPRODEJ

Máte zájem o více informací?

Domluvme si nezávaznou schůzku!

Kontaktujte mě

Co o mě říkají klienti?

Přečtěte si to přímo od nich!

Reference